Rootes Danmark besøger Rootes Archive Centre Trust
Tv, Formanden for Rootes Danmark Ena Søndergaard – Th, Formanden for The Association of Rootes Car Clubs James Spencer 2019

Rootes Archive Centre Trust

Formanden for Rootes Danmark, Ena Søndergaard, har i sommeren 2019 været på besøg hos Rootes Archive Centre Trust, som ligger lidt uden for Banbury i England. Her mødtes hun med James Spencer, formanden for The Association of Rootes Car Clubs ARCC. Her fik hun historien om. hvorfor og hvordan The Association of Rootes Car Clubs blev til og hvad klubben efterfølgende har udrettet ved at stifte Rootes Archive Trust centre.

The Association of Rootes Car Clubs

I 1982 gik 9 Britiske Rootes bilklubber sammen, for at stifte Association of Rootes Car Clubs (ARCC) en paraplyorganisation for Rootes klubber.
The Association of Rootes Car Clubs (ARCC) - Rootes Danmark

Med ARCC ville man kunne både fremme Rootes bilmærkerne – Commer, Hillman, Humber, Singer, Sunbeam, Talbot, Chrysler Europe – og skaffe mere indflydelse på det klassiske bilområde i fremtiden.

Planen har med Rootes Car Club, har været at give en større indflydelse inden for klassiske biler. Igennem samarbejde mellem klubberne og givet dem mulighed for, at få gode medlemsforsikringer og klubansvarsforsikringer.
I betragtning af mængden af fælles dele i bilerne på tværs af Rootes-mærkerne, var ideen også at klubberne skulle arbejde sammen om at indkøbe og producere disse fælles dele. Da øgede efterspørgsel kan få bedre priser hos leverandørerne.

Foreningen har også, i løbet af de senere år, arrangeret nogle store arrangementer i Storbritannien på vegne af alle Rootes klubber – her kan nævnes Millennium Rally på Blenheim Palace. En spektakulær udstilling af Rootes sportsbiler på Silverstone Classic for at fejre 60 årsdagen for Rootes sportsafdeling.
Der er nu 12 britiske Rootes-klubber og adskillige Rootes-klubber rundt om i verden, der er affilieret. Det er et flertal af Rootes-klubber over hele verden. Gennem 3 møder om året sikres effektiv kommunikation mellem klubberne og der er en god samarbejdsånd.

Et telefonopkald der gav hovedbrud

Oprettelsen af foreningen var dog bare starten. I 2002 modtog ARCC’s formand et opkald fra Brian Swann, anlægsdirektøren i Peugeot. Brian Swann stod for rydningen af Rootes fabrikken i Stoke Aldermoor, Coventry. Her stod han med et lager fuld af gamle Rootes-dokumenter og tegninger. Brian Swann var bilentusiast og havde derfor foretaget en hurtig internet søgning på Rootes og fundet ARCC’s detaljer. Han ringede formanden op, for at komme med en opfordring til at bevare noget af det. Det vigtigste var Rootes-gruppens arkiver.

Hillman-Humber fabrikken - Rootes Danmark
Stoke Aldermoor, Coventry. William Hillman startede fabrikken, som blev til Humber-Hillman fabrikken .

Brian Swann fortalte, at han stod med Rootes-gruppens arkiver på et lager og det skulle ryddes hurtigt ellers skulle indholdet skrottes. Efter en hurtig inspektion fik formanden organiseret 2 store lastbiler. Hele lageret blev tømt og bragt til opbevaring hos et medlem af foreningen, som venligt havde indvilget i at opbevare det på kort sigt, men han blev klogere!

Bestyrelsen gik i gang med at identificere og vurdere den historiske værdi af det indsamlede materiale. ARCC besluttede, at det hele skulle bevares for evigt.
I løbet af de næste to år arrangerede ARCC en bevaringsplan og nogle penge til at hjælpe med at få det hele til at ske.

Rootes Archive Center Trust (RACT)

I 2004 blev Rootes Archive Center Trust (RACT) oprettet og registreret hos Charity Commission i begyndelsen af 2005 med 5 personer, som fondens bestyrelsen.
Alt materiale blev overført til Rootes Archive Center Trust ejerskab og en lovlig ejerskabs aftale underskrevet med Peugeot. Materialet var nu bevaret og beskyttet for kommende generationer.

Da Trust blev registreret hos Charity Commission, var dens mål:

 • At bevare og fremme arven fra Rootes Group og de efterfølgende virksomheder.
 • Bruge arkivet til at hjælpe med at fremstille dele til at holde klassiske biler på vejen
 • Bruge arkivet til at hjælpe fremtidige generationer med at holde klassiske biler på vejen gennem en større teknisk opmærksomhed.
 • Levere og dele data eller information til historisk forskning

Disse mål er lige så relevante i dag, som de var tilbage i 2005.
Det fantastiske materiale, der er gemt og konserveret for altid inkluderer

 • Rootes Archive Center Trust (RACT) - Rootes Danmark
  I baggrunden micro film i brandsikre skuffer

  Originale materialer fra Rootes / Chrysler Engineering afdelinger fra 1920 – 1980 og inkluderer:

 • 150.000 originale ingeniørtegninger i fuld størrelse
 • 150.000 tegninger på mikrofiche
 • Omfattende fotografisk bibliotek
 • Litteratur og dokumentation om virksomheden
 • Virksomheds genstande

Hvor skulle alt materialet opbevares?

Fondens første lokation var i Wescott Park nær Aylesbury. Her var materialet pænt organiseret i de store lejede kontorer på en tidligere militærbase. Dette var en fantastisk beliggenhed med masser af plads til at vise arkiverne, Der var også masser af udvendig plads, som regelmæssigt blev brugt til arrangementer.

Fonden havde en 5-årige lejekontrakt, som skulle fornyes i 2010. Her blev det klart, at de øgede omkostninger i den nye lejekontrakt var for høje. Fonden havde ikke råd til at forblive i Wescott Park. Derfor gik man i gang med, at søge efter et billigere alternativ.

Efter en landsdækkende søgning blev der fundet et nyt sted i Cherwell Business Park i Banbury. Det var ikke så visuelt attraktivt udefra, men bød på nok plads og til 50% af de tidligere omkostninger. Fonden og arkivet flyttede ind i løbet af 2010 med alle arkivalier.

Med et nyt sted kunne fondens bestyrelse og de frivillige, der var kommet til i løbet af årerne, vende tilbage til deres arbejde. Der bestod i katalogisering, scanning af mikrofiche og udviklingen af arkivet. Samtid kom en erfaren arkivar med i teamet og det hjalp virkelig med at sikre, at materialet blev beskyttet og katalogiseret på den bedst mulige måde.
I lejemålet i Cherwell Business Park i Banbury havde Fonden en lejekontrakt, der skulle genforhandles hvert år. Desværre steg lejen hver gang kontrakten skulle fornyes. Disse stigninger var igen uholdbar.

Williams Rootes møbler fra direktionskontoret - Rootes Danmark
Williams Rootes møbler fra direktionskontoret

Manglede penge

Da Fonden arvede alle materialerne, fulgte der desværre ikke en stor pose penge med fra Peugeot. Der havde købt Talbot og dermed relationen til Rootes Group. Peugeot mente ikke, at Rootes-æraen var en del af deres arv. Der var ingen mulighed for økonomisk støtte fra Peugeot, sådan som nogle klubber får støtte fra deres producenter.
Association of Rootes Car Clubs (ARCC) havde generøst støttet Fonden i årenes løb, men kunne ikke fortsætte med at øge bidraget til de øgede huslejestigninger.

Som Fondens kasserer siger Matt Ollman: ”Jeg kunne se tendensen udvikle sig og indså hurtigt, at uden en drastisk genovervejelse ville Fondens fremtid være truet. Der besluttede jeg, at præsentere nogle muligheder ved det næste møde i ARCC-bestyrelse i oktober 2015 ”

De forslag Matt fremsatte var:

 • Arkivet havde været bevaret i 12 år af Fonden. Det måske var på tide, at det blev overdraget til et museum til opbevaring.
 • At pakke arkivet i en container, for at opbevar det så godt muligt og derefter se, om der ville komme nogen med mod på at prøve igen.
 • Reducer pladsen i Banbury til en størrelse, der kunne betales. Dette ville betyde en begrænset- eller ingen adgang til materiale og inden plads til klubmøder.
 • At købe en bygning, som kunne opfylde alle fondens behov.

Som Matt siger: ”Der var en stor beslutningen, der skulle træffes. Den eneste mulighed, der var tiltalende for alle, var at forsøge at samle penge ind til at købe en bygning for. Så vi begyndte, at arbejde på en plan for at skaffe pengene”.

Vejen til køb af bygninger

På NEC Classic Car Show i november 2015 lancerede Rootes Archive Center Trust (RACT) en byggefond, der skulle skaffe £ 165.000. Vi fik hjælp af Fond-supporter Peter James Insurance og selve Sir Stirling Moss hjælpe os med, at få sat fokus på Rootes Archive Center Trust- standen og tiltrække folk, så vi kunne få startet Fundraisingen. Det gik rigtigt godt med fundraising. I slutningen af 2015 fandt Fonden et egnet sted på Wroxton nær Banbury, hvor en investor var begyndt at bygge 10 nye enheder. En af enhederne havde Bentley Drivers Club erhvervet sig.

Desværre blev alle enheder solgt inden Fonden fik hele beløbet indsamlet. Man var også blevet mere klar på pladsbehov og hvad der skulle kigges efter. Det var bygninger bygget til velgørende formål, for de er fritaget for moms og så ville pengene række længere.

I oktober 2016 kontaktede Wroxton investoren Fonden os, for at oplyse, at der var planer om at bygge yderligere 10 enhed samme sted Wroxton nær Banbury. The Association of Rootes Car Clubs tilbyder  Fonden et lån, for hurtigt at kunne slå til og erlægge et depositum.

Rootes Archive Centre Trust - Rootes Danmark
Mezzanin som udgør 1. sal af lokalerne.

For at få så mange kvadratmeter i bygningen som muligt, blev der foretaget nogle ændringer i tegningerne. Så en mezzanin på 400 kvadratmeter blev tilføjet, således der ville blev mere gulvplads til arkivskabe. Med denne ændring blev det økonomiske behov £ 181.500, Man var overbeviste om, at de ekstra kvadratmeter var pengene værd og her ville samlingen kunne vokse i fremtiden.

I november 2017 havde Fonden selv med stor hjælp og støtte fra ARCC, indsamlet £105.500 og havde sikret sig lån fra enkeltpersoner og klubber til over £ 76.500.

Endelig fod under efter bord

Fonden kunne endelig overtage den nye bygning den 27. oktober 2017. Bistået af en gruppe entusiaster fra Rootes klubber blev alt arkivmateriale flyttet fra Cherwell Business Park i Banbury centret ind på den nye adresse i Wroxton på bare en weekend. Så lejemålet blev ryddet og lejekontrakten afsluttet inden slutningen af oktober 2017.

Fra oktober til april stod man overfor at færdiggøre den interne indretning i den nye bygning. Der var en gruppe entusiaster, der udgjorde et lille team, der arbejdede i al deres fritid med at indrette bygningen med indvendige vægge, male og pakke ud. Disse ting måtte gøres så billigt som muligt, da der ikke var nogen ekstra midler til rådighed. Fonden fortsatte også med at indsamle midler til at tilbagebetale lånene, så der var virkelig tryk på Fonden.

De nye lokaler er blevet hovedkvarteret for ARCC og for mange af Rootes medlemsklubberne i England. Nogle af klubberne har endda adresse registreret der og bruger det til klubhus til møder og træf.

Lord Nicholas Rootes ønsker det bedste for fremtiden på familien Rootes vegne
Pastor Bill Rootes, barbebarn til William Rootes (senere Lord Rootes af Ramesbury) forestod den ceremonielle klipning af snoren til lokalerne

Den store indvielse af Rootes Archive Trust Centre blev afholdt den 22. april 2018. Hvor den officielle indvielse blev foretaget af Lord Nicolas Rootes og pastor Bill Rootes begge børnebørn af virksomhedens grundlægger William Rootes. Faktisk så deltog hele 3 generationer af Rootes-familien ved arrangementet.

Der deltog også over 220 Rootes entusiaster og et fantastisk udvalg af over 100 Rootes-biler og lastbiler.

Rootes Archive Centre Trust - Rootes Danmark
Originale ingeniørtegninger i fuld størrelse

Masse frivilligt arbejde

Fondens bestyrelse vil sammen med deres frivillige arkivarer, fortsætte deres arbejde med scanning af tegninger,  katalogisering i samarbejde med klubber, deleproducenter, forfattere og enkeltpersoner. For at arkivet kan blive en hjælpe for alle Rootes klubmedlemmer. Det må ikke glemmes, at der stadig er brug for at samle £ 39.000 ind til at tilbagebetale de sidste lån.
Fondens bestyrelse er forståeligt nok stolte af, hvad der er opnået – og inviterer Rootes entusiaster til at besøge Rootes Archive Trust Centre på åbnings dage, der er den første søndag i hver måned.

Fonden har gjort nogle af disse åbningsdage til temadage af de forskellige Rootes mærker.
Alle er velkomne til at deltage. Der håbes også på, at kunne tiltrække så mange, forhenværende Rootes / Chrysler / Talbot medarbejdere, som muligt.

Fonden vil også appellere til alle at se, om de har Rootes-bøger, -souvenir, -brochurer eller noget andet liggende. Der er knyttet til Rootes / Chrysler / Talbot, som de vil donere for at hjælpe med at opbygge arkiv-samlingen.

I 2020 blev the Association of Rootes Car Clubs (ARCC) nedlagt og fremover vil det være Rootes Archive Center Trust (RACT), man som Rootes- eller mærkeklub skal være medlem af.