Rootes biler er Britiske biler af bilmærkerne Hillman, Humber, Singer, Sunbeam, Talbot, Commer og Karrier, som gennem tiden er opkøbt af Rootes Group eller Rootes Motors Limited, der var en britisk bilproducent og forhandler virksomhed.

Rootes blev grundlagt i 1913 af William Rootes som et bilsalgsagentur uafhængig af hans fars firma Hawkhurst motorforretning. Williams bror Brian Rootes kom også på et tidspunkt med ind i firmaet. I 1924 var Rootes blevet den største lastbil- og automobilforhandler i hele Storbritannien. I 1928 købte de Hillman Moter Car Company Limited, 1929 Humber Limited og Commercial Cars Limited.
I 1933 omdøbes Rootes Limited til Rootes Securities Limited og I 1934 opkøbes endnu et par bilmærker, nemlig Karrier Motors Limited, Sunbeam Motors Company Limited og Clement Motors Limited.

William Rootes ’særlige forretningsfærdigheder var i markedsføring. “Han var en supersalesman par excellence “. Rootes brødre fremstillingsvirksomheder var bedst kendt for solide, pålidelige, velmotoriserede mellemmarkedsbiler altid af attraktivt udseende. Kendte Rootes-modeller omfatter Hillman Minx , dens efterfølger Hillman Hunter , Humber Super Snipe og Sunbeam Alpine .

William Rootes byggede Rootes Group ved hjælp af specifikke mærker for hvert nichemarked.

I 1949 tager firmaet endnu engang et nyt navn Rootes Motors Limited og firmaet har omkring 17.000 medarbejder.

I 1960’erne var Sunbeams Alpine Cabriolet moderat succesfuldt på det amerikanske marked. Rootes vurderede, at alpens salg ville blive forbedret med en mere kraftfuld model. Som et resultat heraf introducerede de i 1964 Tiger, en V8-derivat drevet af en 260 cu i (4,261 cm 3 ) Ford V8-motor.

Rootes Motors Limited

I 1964 dør William Rootes og hans søn William Geoffrey Rootes indtræder på sin fars plads som formand. I 1964 annoncerede Rootes Motors at de sælger 30% af deres aktiekapital til Chrysler, som efterhånden overtager større aktiemajoritet i 1966 45% af majoriteten, i 1967 2/3 og i 1970 bliver Rootes til Rootes Motors Limited – Chrysler UK Limited (Chrysler Europe)

Chrysler Europe forsøger sig med forskellige modeller i løbet af 1970’erne, men slår ikke rigtigt igennem. I 1977 går det ikke mere for Chrysler Europa og i 1978 overtages det af PSA Peugeot-Citroen.
Produktionen ophørte i december 2006. Det markerede slutningen af næsten 60 års bilproduktion med direkte forbindelse med Rootes Group. Anlægget lukkede den 8. januar 2007 med tabet af mere end 2.000 job, og blev senere revet ned. Den eneste fysiske rest af Rootes Group, der stadig eksisterer, er Whitley Research and Development Center – oprindeligt etableret i Chrysler-æraen, men efterfølgende solgt af PSA og er nu ejet af Jaguar Land Rover.

Se mere om bilfabrikerne og Rootes Imperiet ind til Chrysler overtager aktiemajoritet i 1967 her.